ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ 2ο ΣΔΕ ΛΑΡΙΣΑΣ

Mε αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Εκπαίδευσης στη Φυλακή, το 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας αναλαμβάνει πρωτοβουλία να κάνει εικόνα την ιστορία έγκλειστων που διεκδικούν αναγνώριση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ευρώπη και ιδιαίτερα του δικαιώματος της εκπαίδευσης.
Οι έγκλειστοι εκπαιδευόμενοι θα συμπράξουν σε ένα καινοτόμο οπτικοακουστικό πρόγραμμα μετατρέποντας εμπειρίες εκπαίδευσης σε εικόνα. Με τη συνεργασία της γνωστής παιδαγωγού και εικαστικού κ. Λήδας Βαρβαρούση θα …ζωγραφηγηθούν προοπτικές απόδρασης σε καθεστώς εγκλεισμού.
Συνεχίζοντας τις ευρωπαϊκές δράσεις με επίκεντρο την αφήγηση (storytelling) και τη δημιουργική γραφή (creative writing) ιστοριών μέσα από μια διαδραστική και ψυχαγωγική αφήγηση με ταυτόχρονη ζωγραφική θα απεικονίσουν στον τοίχο του σχολείου βιώματα και προσδοκίες μια ευάλωτης κοινωνικά ομάδας σε ευρωπαϊκό περιβάλλον. Έχει σημασία ότι η «Ζωγραφήγηση» είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και έμπνευσης με κοινό στοιχείο την κίνηση που γίνεται σχέδιο, ανάσα, σχήμα και φωνή.
Ακολούθως, η αναγνωρισμένη συγγραφέας, παιδαγωγός και εικαστικός θα εργαστεί με μικρότερη ομάδα εκπαιδευόμενων, προκειμένου να τους οδηγήσει σε εικαστική έκφραση του συναισθηματικού κόσμου τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η συναισθηματική γραφή με φαντασία έρχεται να προστεθεί σε αντίστοιχες προσπάθειες των εκπαιδευόμενων του σχολείου, όπως το mind mosaic, η έκδοση δύο βιβλίων με ιστορίες ζωής καθώς και ο μετασχηματισμός ιστοριών σε εικονικά δωμάτια στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος που είναι σε εξέλιξη (Erasmus+).
Η όλη δράση θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Θεσσαλίας, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας και το δίκτυο εκπαιδευτικών Teachers4Europe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *